Javno vodstvo: ” Kregarjevo delo v Brežicah”

Celoten posnetek predstavitve “Kregarjevega dela v brežiški farni cerkvi Sv. Lovrenca”

Javno vodstvo »Kregarjevo delo v Brežicah«, nedelja, 29. oktobra 2023.

Cerkev sv. Lovrenca Brežice

Društvo 1824 in Župnija Brežice sta povabila v nedeljo, 29. oktobra 2023, ob 19. uri v župnijsko cerkev sv. Lovrenca na javno vodstvo »Kregarjevo delo v Brežicah«. Delo Staneta Kregarja (1905—1973) je predstavila mag. Bernarda Stenovec, vodja Galerije Staneta Kregarja v Ljubljani.

Stane Kregar je eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja na Slovenskem.Razstavljal je doma in v tujini, njegova dela pa hranijo javne in zasebne zbirke v Sloveniji in tujini; od leta 1994 je največja zbirka predstavljena v Kregarjevi galeriji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Leta 1971 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. 

Kregarjevo delo v Brežicah je navdihnila starokrščanska umetnost velikih bazilik, osrednje delo pa je freska v prezbiteriju. Kregar je za cerkev ustvaril tudi Križev pot (1970) ter predloge za vitraje. Mag. Stenovec je predstavila njegovo življenje ter pomen za razvoj umetnosti 20. stoletja na Slovenskem.

Njena slikovita pripoved ter nov pogled na njegovo delo v Brežicah je navdušila zbrane, med katerimi so bili tudi prebivalci Kreagrjeve ulice, ene izmed dveh (ena v Brežicah, druga v Ljubljani(, posvečenih izjemnemu umetniku. Dogodek je bil del obeležitve 50-letnice smrti Staneta Kregarja ter del sodelovanja z Galerijo Staneta Kregarja v Zavodu sv. Stanislava. V Galeriji so gostili tudi Kregarjev križev pot iz Brežic, ki je bil vrsto let shranjen, po gostovanju od 6. marca do junija 2023 v Ljubljani, pa je ponovno dobil svoje mesto v župnijski cerkvi sv. Lovrenca.

Ob zaključku se je gostji zahvalil predsednik Društva 1824 Jurij Žnideršič. 

Dogodek je podprla Občina Brežice in je bil del »Brežiškega oktobra«, praznika občine Brežice.

Pripravilo: Društvo 1824, zanj Jurij Žnideršič