Slomškov literarni festival

Slomškov literarni festival

​V spomin na Antona Martina Slomška, slovenskega škofa, pesnika, pisatelja, pedagoga, Društvo 1824 tudi v letošnjem letu z velikim veseljem sodeluje s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru pri soustvarjanju projekta z naslovom ŠIPK – Slomškov literarni festival.

Gre za projekt, ki je nadaljevanje lanskoletnega projekta ŠIPK – Po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice, v okviru katerega so študenti z mentoricama predstavili izobraževalni plakat o Slomškovem pomenu in delovanju v Posavju in na Slovenskem ter krajši dokumentarni film o Slomškovem delovanju in njegovi dediščini. Plakat si je mogoče ogledati v Slomškovem domu, film pa med drugim na spletni strani v projektu sodelujočega Društva 1824 iz Brežic.

Cilj letošnjega projekta ŠIPK – Slomškov literarni festival je med drugim predstaviti bogato literarno dediščino Brežic, ki lahko služi tudi kot osnova za razvoj kulturnega in še posebej literarnega turizma. Projektna ekipa tako že nekaj časa raziskuje bogastvo brežiškega in posavskega književnega ustvarjanja.

V okviru projekta, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, načrtujemo tudi predstavitev izsledkov raziskav. Eden od ciljev projekta je povezati se s čim več dejavnimi ustvarjalci v Posavju, ki pišejo, tudi najmlajšimi in manj uveljavljenimi. Upamo, da bo mogoče izsledke projektnega dela in čim več posavskih literatov predstaviti na literarnem festivalu v Slomškovem domu v Brežicah ob zaključku projekta, ki je za sedaj predviden v začetku julija 2020. Če to ne bo mogoče, pa bodo rezultati vsekakor dostopni širši javnosti prek spleta.

V projektni skupini sodelujejo študentke različnih fakultete in smeri: Nika Kramžar, Mojca Bračun, Maruša Nartnik, Miša Podberšič, Martina Senekovič, Zala Virant, Klara Zevnik, Nuša Cesar, Lara Praznik in Ana Kovačič, pod vodstvom vodje projekta doc. dr. Jasne Potočnik Topler s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in strokovne sodelavke mag. Mojce Strašek Dodig, predsednice Društva 1824.

Del projekta je tudi oblikovanje in soustvarjanje četrtkovih spletnih literarnih popoldnevov, v okviru katerih sodelujoče recitiramo odlomke izbranih posavskih ustvarjalcev ter jih na kratko tudi predstavimo.

Vabljeni k prebiranju podatkov o zgoraj navedenih avtorjev ter njihovih izbranih delih ter tudi k poslušanju izbranih odlomkov. Zelo bomo tudi veseli, če se lahko tudi ustvarjalci sami oglasite pri sodelavkah projekta na elektronski naslov literarni.festival@gmail.com