Rokovo

Rokovo je eden izmed najpomembnejših dogodkov v mestu Brežice že stoletja. Pomemben del tega je cerkev sv. Roka, spomenik, ki je sestavni del mesta in sestavni del dediščine ter istovetnosti mesta in občine. Baročna podružnična cerkev sv. Roka, zgrajena po epidemiji kolere  leta 1764, stoji ob glavni cesti na izhodu ali vhodu v mesto. Njeno slikovito razgibano zunanjost dopolnjuje dovršena notranjost z veliko fresko – prizorom Marijinega vnebovzetja na zaključni steni prezbiterija. Sakralni prostor služi tudi različnim, skrbno izbranim prireditvam, predvsem koncertom. Na god sv. Roka, 16. avgusta, k cerkvi priromajo številni verniki in drugi. Rokovo so v preteklosti še posebej praznovali brežiški obrtniki, predvsem tesarji in mizarji.

Leta 2014 je v počastitev 250 let cerkve  Društvo 1824 pripravilo cikel dogodkov, v katerih so se prepletle glasbena dejavnost, ohranjanje in predstavljanje tako snovne kot nesnovne dediščine ter druge raznovrstne dejavnosti.

Rokovo v Brežicah se nadaljuje vsako leto s sejmom in oživitvijo kulinarične posebnosti ob Rokovem – značilne brežiške juhe »telerflajš«. Cerkev sv. Roka ni samo ter predvsem cerkev, ampak je pomemben del mesta in širše okolice, del, ki je zaznamoval mesto kot trgovsko in obrtniško mesto kot mesto romarskega turizma in različnih dogodkov, ki so temelj naše sedanjosti ter se bodo zagotovo ohranili tudi za prihodnost.

Prireditev nagovarja tako meščane in občane Občine Brežice kot različne obiskovalce Brežic. Projekt je usmerjen k predstavitvi Brežic kot romarskega mesta s tradicijo, ki jo simbolizira cerkev sv. Roka kot arhitektura na severnem vhodu v staro mestno jedro. Prireditev ima širok odmev v javnosti in  predstavljala pomembno obogatitev kulturnih in turističnih vsebin v mestu Brežice.