“Stara šola” iz arhiva avtorja Davorja Lipeja

Društvo 1824 je tudi letos v čast praznika občine Brežice povabilo na odprtje fotografske razstave »Stara šola« in razstave arhivskega fotografskega gradiva Davorja Lipeja v Slomškovem domu, kjer je bila nekoč stara šola.

Predsednica Društva 1824 Mojca Strašek Dodig je ob pozdravu lepemu številu občanov dejala, da je oktober poseben praznični mesec, saj ga imenujemo kar Brežiški oktober, ko se v počastitev praznika občine Brežice vrstijo številni dogodki. Tako je zbranim v velikem številu opisala dosežke  v občini od kulturnih do športnih, za društvo 1824 pa še posebej, ko član društva Davor Lipej na razstavah pokaže vse tisto, kar zvesto dokumentira. Ob tem je spomnila, da so člani Društva 1824 ob prazniku že prejeli priznanja in oktobrske nagrade: lanskoletni častni občan župnik Milan Kšela in letošnji Franc Kocjan je bil imenovan za častnega občana Občine Brežice, oktobrske nagrade Alenka Černelič Krošelj in Zinka Žnideršič ter letos priznanje Ivan Kovačič in prav tako letošnjo oktobrsko nagrado Davor Lipej za izjemno predanost in delo na področju videa, filmske in fotografske dejavnosti v občini.

Davor 2018_45

Lipejeve vsakoletne fotografske razstave so v Slomškovem domu postale že kar tradicionalne: 7. oktobra 2015 je prvo razstavo poimenoval Spremljevalec utripa mesta in občine Brežice, drugo, 28. oktobra 2016, Življenje v občini Brežice iz lastnega arhiva, v čast 25-letnice države, tretjo, Brežice po letu 2000, 29. oktobra 2017, letos, prav na občinski praznik, pa je pripravil četrto razstavo na temo Stara šola in še drugi del iz lastnega arhiva.

Sicer pa je v svojem nagovoru zbranim v dvorani avtor zbranega fotografskega arhivskega gradiva Davor Lipej orisal svojo skoraj tridesetletno pot delovanja na področju video in filmske ustvarjalnosti v brežiški občini. Od skromnih začetkov in kasneje kakšnih 20 dela za regionalno TV postajo, več let je bil tudi dopisnik nekaterih regionalnih časopisov in medijev. V času razrasta senzacionalistih novic pa je krenil bolj po svoji poti. Sedaj je že desetletje reden spremljevalec dogodkov v brežiški občini, ki je iz dneva v dan bogatejša na svoji spletni strani www.brezice.si za številne njegove videoprispevke. Zraven tega so njegovi video in tudi foto prispevki o delu in življenju v občini vidni tudi na številnih drugih spletnih naslovih, socialnih omrežjih. Zraven tega pa je tudi podpisan kot snemalec in montažer več igranih etnografskih filmov iz Kapel in Pišec. Kot je še povedal, mu še ne zmanjkuje niti arhivskega gradiva za tovrsten razstave, niti volje še naprej biti s kamero prisoten v okviru občine na raznovrstnih dogodkih.

Alenka Černelič Krošelj, ki je omenjeno fotografsko razstavo pripravila skupaj z avtorjem, je povedala, da je letošnja oktobrska razstava, četrta po vrsti, zasnovana dvodelno: s predstavitvijo fotografij, zbranih s strani Brežičanov, ki govorijo o šolskem življenju stavbe (pevski zbori, delovne akcije, dramske skupine, učne ure), v drugem delu pa si je moč ogledati nadaljevanje fotografij in posnetkov iz Davorjevega bogatega arhiva. Černelič Krošljeva je seznanila, da je projekt trajnostno naravnan, tako da bo šola živela še naprej, ko bo treba v nadaljevanju poiskati čim več podatkov in fotografij.

Župnik Milan Kšela je izrazil veselje za takšno srečevanje, spomnil je, da je društvo začelo delovati pred sedmimi leti, 15. decembra, da se je dobro umestilo v življenje mesta, leto 1824 pa je letnica uradnega šolstva prav v teh prostorih, ki imajo zgodovinsko vrednost, zato tudi Društvo 1824.

Podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar je vsem čestitala praznik, saj na ta dan v občini obeležujemo ustanovitev Brežiške čete, in se zahvalila arhivarjem tega prostora, saj je to način, da bodo, kot je dejala, nekateri živeli z nami še naprej. Še posebej je izrazila veselje in zahvalnost avtorju Lipeju, da že vrsto let vestno beleži dogodke, no nenazadnje je tudi zato po njenih besedah zasluženo prejel letošnjo Oktobersko nagrado Občine Brežice.

Vsi, ki so na odprtju spregovorili, so prisotnim čestitali praznik, s petjem in igranjem na violino pa Kaja Galič Lenkič in Nastja Galič. Sledilo je še prijetno druženje.